Lapos tető szigetelés, javítás

Lapos tető szigetelés kivitelezése és javításaAz építészek között van egy mondás, mely szerint az a jó lapos tető, amelyiken magas tető van. Ennek a fő oka a lapos tető szigetelés nehézsége, valamit az, hogy az időjárás viszontagságait sokkal rosszabbul tűri. Érzékeny a fizikai sérülésekre, a felfagyásra, sokkal lassabban távozik róla a víz, ami a fő károsító tényezője.

A régi bitumenes lemezek például a nap (UV sugárzás) hatására elöregednek, megrepedeznek, ezáltal a vízzáróssága megszűnik. Évről évre melegebbek a nyarak, egyre erősebb az UV sugárzás, a napsütés emiatt a korábban tapasztaltnál is gyorsabban öregbíti a bitument.

Tél elején és végén, amikor még folyamatosan olvad és fagy, ha víz marad a tetőn, akkor a természet megmutatja mire képes hosszabb távon. A víz mindig megtalálja az apró réseket, beszivárog a repedésekbe és elkezdi szétszedni a tetőt. A víz ugyanis megfagyásakor megduzzad, és szétfeszít mindent, ha nincs a növekedéshez helye. Így akár a követ is képes darabokra zúzni. A hó olvadása és újra megfagyása így folyamatos terhelést ad. Ez hamar tönkre teszi a tetőt. Ezért a ház állagának megőrzéséhez alapfeltétel a lapos tető szigetelés jó állaga.

Nyáron pedig a lapos tető hőelvezetése lassabb mint a magas tetőé, így akkor a meleg öregíti és rongálja az anyagát.

A lapos tető nagy felület és sok szigetelendő résAz időjárást még sajnos nem tudjuk befolyásolni, hát oldjuk meg másként a kérdést. Az egyik megoldás, hogy a víz lefolyását lehetővé kell tenni. Ha nem marad víz a tetőn, akkor az egyik problémaforrást már ki is küszöböltük. Ezt feltöltéssel, vízlevezetők beépítésével oldjuk meg. A másik megoldás, hogy rugalmas zsindelyes borítást teszünk a tetőre, így jobban ellenáll az időjárásnak és ennél a módszernél sokkal jobban meg lehet előzni a szivárgás problémáit.

Sokszor, amennyiben a lapos tető nincs kaviccsal szórva, elég egy új réteget a tetőre olvasztani.

A lapos tető szigetelés hosszú távú tartóssága

A mai szigetelő anyagok lehetővé teszik, hogy 20 évig ne fájjon a fejünk a tető vízzáróssága végett. Természetesen ez függ a megfelelő termék kiválasztásától. Legújabb termékként található a piacon a hővédő festék, ami megvédi a bitumenes lemezünket a túlmelegedéstől, a napfénytől, így a tetőnk élettartamát – ha nincs komolyabb gond – akár egyszerű módszerrel is megnövelhetjük.

Svájcban végzett több éves munkáink lehetővé tették új minőségi anyagok megismerését melyekkel lapos tető szigeteléseinket tökéletesre fejleszthettük. Tudom, hogy hazánk még elmarad a svájci színvonaltól, viszont olcsó húsnak híg a leve, a rossz minőségű bitumenes lemezekkel nincs hosszú távon biztonságban lapos tetőnk a fejünk felett.

A szigetelés a szivárgó víz útját le kell, hogy zárjaElőzze meg Ön is a tető beázását, vegye fel velünk a kapcsolatot, és helyretesszük házán a tető szigetelését.

Mutasd meg másoknak is...